Saygı Öztürk

 

Gazeteci Yazar
SAYGI ÖZTÜRK


Saygı Öztürk > Eruh baskınında krokiyi çaycı verdi --- 1. yazı
15/8/2013

Eruh baskınında krokiyi çaycı verdi --- 1. yazı

Ba­zı olay­lar ta­ri­he dam­ga­sı­nı vu­rur… “U­nu­tul­maz­la­r” ara­sın­da yer­le­ri­ni alır. Tıp­kı Eruh ve Şem­din­li il­çe­le­ri­nin ba­sıl­ma­sı gi­bi… PKK’­nın si­lah­lı ey­lem­le­ri­ni baş­lat­tı­ğı 15 Ağus­tos 1984 ta­ri­hi de iş­te bu unu­tul­ma­yan olay­lar ara­sın­da­ki ye­ri­ni al­dı.



Kaymakam, savcı ve hakim sohbet ediyordu
Yak­la­şık 35 bin in­sa­nı­mı­zın öl­dü­ğü olay­la­rın baş­lan­gıç ta­ri­hi, 15 ağus­tos 1984’tür. Gün­ler­den ise çar­şam­ba. Eru­h’­ta ola­ğan bir ak­şam. Kay­ma­kam, sav­cı, ha­kim, or­man böl­ge şe­fi bir loj­man­da soh­bet edi­yor­lar, il­çe­nin te­le­fon­la­rı ke­sik. Ne Si­ir­t’­e, ne de Şır­na­k’­a te­le­fon aça­bi­li­yor­lar. Sık­ça ya­şa­nan bir olay ol­du­ğu için bu du­rum kim­se­nin dik­ka­ti­ni çek­mi­yor. Kay­ma­kam, “Ak­şa­mü­ze­ri Art­vi­n’­e te­le­fon ede­cek­tim. Hat­lar yi­ne ke­sik­miş… Za­ten ke­sik ol­ma­dı­ğı za­man yok ki… Yüz de­fa Ankara’ya yaz­dım ama…” di­ye söy­len­di. İl­çe Jan­dar­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın he­men kar­şı­sın­da­ki kah­ve­de oyun oy­na­yan­lar, soh­bet edip çay­la­rı­nı içi­yor­lar­dı. Te­le­fon hat­la­rı­nın ke­sik ol­ma­sı on­la­rı hiç il­gi­len­dir­mi­yor gi­biy­di.

Elinde bir çöple toprağın üzerine çizerek anlattı
Çay oca­ğın­da­ki gar­son bir şey­ler ola­ca­ğı­nı bi­li­yor­du. Da­ha dün te­rö­rist­le­re, ka­ra­ko­lun han­gi oda­sın­da Ast­su­bay Meh­me­t’­in otur­du­ğu­nu, ko­ğu­şa ne­re­den gi­ril­di­ği­ni elin­de bir çöp­le top­ra­ğın üze­ri­ne çi­ze­rek an­lat­mış­tı. Eru­h’­a üç ki­şi ge­lip ke­şif yap­mış­tı. Bun­lar ara­sın­da PKK’­nın söz­de en önem­li ko­mu­ta­nı, da­ha son­ra adı­na “e­ği­tim kam­pı­” açı­la­cak ka­dar önem ve­ri­len ki­şi­si Mah­sun Kork­maz da bu­lu­nu­yor­du.

Müslümün Kardeşlere karşı PKK’yı destekledi
1984 yı­lı baş­la­rın­da Su­ri­ye­’de bom­ba­lar, si­lah­lar pat­lı­yor, bu ül­ke­de bu­lu­nan PKK’­nın ba­şı Ab­dul­lah Öca­la­n’­a, “Bun­lar hep se­nin yü­zün­de­n” de­ni­li­yor­du. Su­ri­ye­’ye gö­re ey­le­mi ya­pan­lar, Ha­fız Esad kar­şı­tı Müs­lü­man Kar­deş­ler Ör­gü­tü men­sup­la­rıy­dı. Bu ör­gü­tün Ha­tay ci­va­rın­da kam­pı bu­lu­nu­yor, Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan ko­ru­nu­yor­du. Ör­güt üye­le­ri, Su­ri­ye­’de ey­lem yap­tık­tan son­ra Tür­ki­ye­’ye ka­çı­yor­lar­dı. Tür­ki­ye­’nin Müs­lü­man Kar­deş­ler Ör­gü­tü­’ne des­tek ver­me­si­nin ne­de­ni de Su­ri­ye­’nin bu ül­ke­de bu­lu­nan te­rö­rist­ba­şı Ab­dul­lah Öca­lan ve ör­gü­tün ön­de ge­len ele­man­la­rı­nı ba­rın­dır­ma­sı, bun­la­ra Hel­ve Kam­pı­’nı tah­sis et­me­siy­di.

Teröristleri Türkiye’nin başına Esad musallat etti
Yi­ne bom­ba­la­rın pat­la­dı­ğı gün­ler­de Ha­fız Esad, kur­may­la­rıy­la bir­lik­te önem­li bir ka­rar al­dı. Tür­ki­ye­’ye kar­şı PKK kul­la­nı­la­cak, on­la­ra her tür­lü si­lah, mü­him­mat des­te­ği ve­ri­le­cek, kim­lik dü­zen­le­ne­cek, sı­nı­rı geç­me­le­ri­ne yar­dım­cı olu­na­cak­tı. Su­ri­ye Dev­let Baş­ka­nı Ha­fız Esad, Giz­li Ser­vis Mu­ha­be­ra­t’­ın önem­li isim­le­rin­den Mer­van Zir­ki ara­cı­lı­ğıy­la Ab­dul­lah Öca­la­n’­a, “PK­K’­nın fa­ali­yet­le­ri­ne göz yu­mul­ma­sı kar­şı­lı­ğın­da Tür­ki­ye­’de yo­ğun ey­lem­ler baş­la­tıl­ma­sı­” ta­li­ma­tı­nı ver­di. İş­te Tür­ki­ye­’de 15 Ağus­tos 1984 ta­ri­hin­de baş­la­yan PKK ey­lem­le­ri için düğ­me­ye böy­le ba­sıl­mış­tı.

Yakalananlar ön­ce ASA­LA mi­li­ta­nı sa­nıl­dı
Si­irt, Şır­nak, Şan­lı­ur­fa yö­re­le­rin­de gü­ven­lik gö­rev­li­le­ri ta­ra­fın­dan ya­ka­la­nan­la­rın ya­nı sı­ra köy­lü­ler ta­ra­fın­dan ya­ka­la­nıp tes­lim edi­len “şüp­he­li­” ba­zı ki­şi­le­rin üze­rin­den ke­şif not­la­rı çık­tı. Coğ­ra­fi, et­nik ya­pı be­lir­ti­li­yor, aşi­ret­le­rin du­ru­mu de­ğer­len­di­ri­li­yor, gü­ven­lik güç­le­ri­nin ko­nuş­lan­dık­la­rı böl­ge­ler, as­ker sa­yı­la­rı ko­nu­sun­da da bil­gi­le­re yer ve­ri­li­yor­du. O gün­ler­de ya­ka­la­nan bu ki­şi­le­rin PKK’­lı ol­du­ğu tah­min bi­le edi­le­me­di. Ya­ka­la­nan ba­zı ki­şi­le­rin sün­net­siz ol­ma­sı, te­rö­rist­le­rin Er­me­ni te­rör ör­gü­tü ASA­LA adı­na ça­lış­tık­la­rı yö­nün­de yo­rum­lar ya­pıl­ma­sı­na ne­den ol­du. Oy­sa, ya­ka­la­nan te­rö­rist­ler o gün­ler­de “halk sa­va­şı­” stra­te­ji­si­ni be­nim­se­miş olan PKK’­nın ke­şif ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­ten mi­li­tan­lar­dı. To­pu to­pu 67 ki­şiy­di­ler. Grup­lar ha­lin­de fo­toğ­raf çek­tir­di­ler. Her gru­bun ay­rı bir is­mi var­dı.

Şir­va­n’­ı ba­sa­cak olan­ teröristler ta­ri­hi şa­şır­dı
Ör­ne­ğin Eruh İl­çe­si­’ni ba­sa­cak gru­bun adı “14 Tem­muz Pro­pa­gan­da Ta­kı­mı­”y­dı. Bu adı PKK’­lı Hay­ri Dur­mu­ş’­un ölüm oru­cu­na baş­la­dı­ğı ta­rih­ten al­mış­lar­dı. Onun anı­sı­na bu is­min kul­la­nıl­ma­sı uy­gun bu­lun­muş­tu. Tüm umut bu grup­tay­dı. Her şe­yi, ör­gü­tün en önem­li ko­mu­ta­nı Mah­sun Kork­maz plan­lı­yor, en in­ce ay­rın­tı­lar üze­rin­de du­ru­yor­du. Şem­din­li ve Şir­va­n’­a bas­kın ger­çek­le­şir­se iyi ola­cak­tı. Ama tüm ağır­lık Eru­h’­a ve­ri­li­yor­du. Ta­rih 14 Ağus­tos 1984. Si­ir­t’­in Şir­van İl­çe­si­’ne yö­ne­lik ta­ciz atış­la­rı baş­la­dı. Bu atış­lar kı­sa sür­dü. “Ko­mu­tan biz yan­lış yap­tı­k” de­di, “Fay­sa­l” kod ad­lı te­rö­rist. “Bi­ze ve­ri­len ta­li­ma­ta gö­re, Şir­va­n’­ı bu ak­şam de­ğil, ya­rın ak­şam bas­ma­mız ge­re­ki­yor­du.” Ta­kım so­rum­lu­su Sa­rı Hü­se­yin “Doğ­ri­dir val­la­h” de­di.

Saldırıyı ilk başta ‘sarhoş işi’ zannettiler
Emir yan­lış uy­gu­lan­mış­tı. Bu­nun he­sa­bı da ken­di­le­rin­den so­ru­la­cak­tı. Ge­ri çe­kil­di­ler. Grup­lar ara­sın­da tel­siz­le ha­ber­leş­me yok­tu. Bu si­lah ses­le­ri ko­pa­cak fır­tı­na­nın ha­ber­ci­siy­di. An­cak dö­ne­min hiç­bir yet­ki­li­si Şir­va­n’­a yö­ne­lik sal­dı­rı­yı dik­ka­te al­ma­dı. “Bir­kaç sar­ho­şun işi­di­r” di­yen­le­rin ya­nı sı­ra, “Eş­ki­ya­lar ara­sın­da ya­pı­lan ça­tış­ma­” di­yen­ler de ol­du. 15 Ağus­to­s’­ta öğ­le sa­at­le­ri­ne doğ­ru Şir­va­n’­a ya­pı­lan sal­dı­rı­yı unut­muş­lar­dı bi­le. Dö­ne­min İl­çe Jan­dar­ma Ko­mu­ta­nı si­lah ses­le­ri­nin yük­sel­di­ği böl­ge­ye sa­bah er­ken sa­at­ler­de bir dev­ri­ye çı­kart­mış, ora­da ölen ya da ya­ra­la­nan olup ol­ma­dı­ğı­nı öğ­ren­me­ye ça­lış­mış­tı. İl­çe Jan­dar­ma Ko­mu­ta­nı­’nın, du­ru­mu öğ­ren­mek ama­cıy­la böl­ge­ye dev­ri­ye çı­kart­ma­sı, işe ya­ra­mış­tı. Bu olay, gru­bun ey­lem­den vaz­geç­me­sin­de et­ki­li ol­muş­tu.

Devriyeye çıkan askerler saldırıyı önledi
Böl­ge­ye dev­ri­ye çı­kar­tıl­dı­ğı bil­gi­si­ni, “İl­çe­de du­rum ha­re­ket­li­” di­ye gru­ba ulaş­tır­dı­lar. Şir­van İl­çe­si, Fay­sal kod ad­lı te­rö­ris­tin, “bas­ma­” ta­ri­hi­ni yan­lış an­la­ma­sıy­la, ba­sıl­mak­tan kur­tul­muş­tu. Er­te­si gün, böl­ge­ye dev­ri­ye çı­kar­tıl­ma­sı ise il­çe­de gü­ven­lik ön­lem­le­ri­nin ar­tı­rıl­dı­ğı bi­çi­min­de yo­rum­lan­dı. Bu du­rum da, te­rö­rist­le­rin ey­lem­den vaz­geç­me­si­ne ne­den ol­muş­tu. Eru­h’­ta Bi­ri­ge­ni Yay­la­sı­’n­da­ki sarp ka­ya­lık­lar­da 4-5 ay­dır ha­zır­lık yü­rü­tü­lü­yor­du. Sı­ğı­nak­lar ku­rul­muş­tu. Dik­kat çek­me­me­si için plas­tik bo­ru­lar­la sı­ğı­nak­la­ra ha­va­lan­dır­ma yap­mış­lar­dı. Eru­h’­tan al­dık­la­rı er­zak­la­rı, yö­re hal­kı­na fark et­tir­me­den sı­ğı­nak­la­rı­na ge­tir­me­yi ba­şar­mış­lar­dı. Dağ­da­ki di­ğer ka­nun ka­çak­la­rıy­la da iliş­ki kur­muş­lar­dı. Ka­nun ka­çak­la­rı­nın kur­ye­le­rin­den de ya­rar­lan­ma­ya baş­la­mış­lar­dı. Ses­siz ve de­rin­den ha­zır­lık­la­rı­nı ya­pan bu gru­ba, Eruh Jan­dar­ma Ko­mu­tan­lı­ğı­’na çay kah­ve gö­tü­ren ki­şi de kur­ye­lik ya­pı­yor­du.

Teröristlerin yuvalandığı dağlarda kaçaklar vardı
Dağ­lar­da ay­lar­ca ka­lan bu grup hak­kın­da jan­dar­ma­ya tek bir ih­bar­da bi­le bu­lu­nul­ma­mış­tı. Gü­ven­lik bi­rim­le­ri, dağ­lar­da­ki ad­li ka­nun ka­çak­la­rı­nı in­dir­mek için ça­ba gös­te­ri­yor­lar­dı. Si­irt İl Jan­dar­ma Alay Ko­mu­ta­nı Rah­mi Tü­fek­çi ve eki­bi, ki­mi­si muh­ta­ra to­kat at­mak­tan, ki­mi­si ya­ra­la­ma olay­la­rı­na ka­rış­mak­tan, ki­mi­si de kız ka­çır­ma gi­bi suç­lar iş­le­di­ği için da­ğa çık­mış ka­nun ka­çak­la­rı­nı dağ­lar­dan bi­rer bi­rer in­dir­me­ye baş­la­mış­lar­dı. Tes­lim olan­la­ra kö­tü mu­ame­le ya­pıl­ma­dı­ğı­nın ku­lak­tan ku­la­ğa ulaş­ma­sıy­la bir­lik­te tes­lim olan­la­rın sa­yı­sı da ar­tı­yor­du. Ge­len­ler, ce­za­evin­den kaç­ma­ya­cak­la­rı­na da ye­min edi­yor­lar­dı. Ba­ka­lım bu ye­min­le­ri­nin ge­re­ği­ni ye­ri­ne ge­ti­re­cek­ler miy­di? Eru­h’­un ba­sıl­dı­ğı ge­ce bu­nu öğ­re­ne­ce­ğiz…

Yarın: Başlarına dayanan kalaşnikofa rağmen kaymakamın evini söylemedi.

Facebook'ta paylaş    Twitter'da paylaş



Saygı Öztürk > Eruh baskınında krokiyi çaycı verdi --- 1. yazı

Diğer Yazıları:
31/12/2019 “Vatan toprağı işgal altındayken”
29/12/2019 Ankara’da coşku, bizde hüzün vardı
27/12/2019 İslami bankada olmayanlar bizde başladı
25/12/2019 Kulelerde, FETÖ araştırmasını MHP istemiş
24/12/2019 Her olayın altından aynı kadın çıkıyor!
22/12/2019 Kanal İstanbul gerçekleri
20/12/2019 Özkök: FETÖ’ye hep dikkat çektim
18/12/2019 17 yıldır ödenmeyen namus borcu
17/12/2019 Eski vekiller de “çakarlı” olacak
15/12/2019 Skandal ihaleye, suç duyurusu
13/12/2019 İşte, Gökçek’in mal varlığı
11/12/2019 Vetonun ardından geleceklere bakalım
10/12/2019 Bunlar yapılmadan mücadele olmaz
  8/12/2019 İhalede 88 milyon lira farkın bir anlamı yok…
  6/12/2019 O veto edildi, ya diğer yasa?
  4/12/2019 Onca konutun parası kimin cebinde?
  3/12/2019 Bakan, Öksüz için ne söylemek istedi?
27/11/2019 O sanık, son güne kadar müdürdü
26/11/2019 Kadın öğretmenlere mezarlık görevi!
24/11/2019 Yavaş ne yapsın! 100 bin iş başvurusu 12 bin görüşme talebi
22/11/2019 Karar: Gökçek’in mal varlığı araştırılacak
20/11/2019 HDP, önemli bir karar aşamasında
19/11/2019 Hukukçuların sınavına besmeleli hazırlık kitabı
17/11/2019 Acı tablonun sorumlusu…
15/11/2019 Pes doğrusu! Bakanlık, öğretmenleri icralık etti


 


..:: KİTAPLARI ::..

Vali Bey Refik Arslan Öztürk ün hayatı
Vali Bey
Hem ağladım hem Yazdım. Efsane Vali Refik Arslan Öztürk
2021


Alaattin Çakıcı
Alaattin ÇAkıcı
Siyasette Bürokraside Cezaevinde
2020


Menzilk Tarikatı
Menzil - Bir taritkatın iki yüzü
Gittim gördüm ve yazdım.
2019


Hayalet İmam Adil Öksüz
Hayalet İmam
Darbenin Görünmeyen Adamı Adil Öksüz
2019


Kripto üçgeni fetö
Kripto Üçgeni
Yakın tarihin bilinmeyenleri ve FETÖ
2017


Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010


Kod Adı Mürted Tanıklar ve belgeler ışığında 15 temmuz
Kod Adı Mürted
Tanıklar ve Belgeler Işığında 15 Temmuz
2016

Balyoz'da Kumpas

Balyoz'da Kumpas
Belgeleriyle Balyoz Davası ve Sonrası
2014

Örgüt Pazarı

Örgüt Pazarı
Sağ-Sol Örgütler, Kürtçülük ve Tarikatlar
2013

Belgelerle 28 Şubat

Belgelerle 28 Şubat
Dünü ve bugünü ile 28 Şubat
2013

Son Babalar
Son Babalar
Türkiye'deki yeraltı örgütlenmesinin değişen yüzü, değişen kimlikleri...
2011

Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010

MGK
MGK
28 Şubat'ta kapalı kapılar ardında neler yaşandı. Belgeleriyle bu kitapta..
2011

Taşeron Mesih
Taşeron Mesih
Mehmet Ali Ağca’yı belge ve bilgilerin ışığında daha yakından tanıyacaksınız
2010

Ölüm Kuyuları
Ölüm Kuyuları
İddiadan gerçeğe Şemdinli olayları
2009

Belgelerle Ergenekon
Belgelerle Ergenekon
Herşey Ümraniye'de bulunan bombalarla başladı..
2008

5-6-2 Tamam Reis
5-6-2 Tamam Reis
Kırcı, Ağca ve bir dönemin cinayetleri
2008

Apo Olayının Perde Arkası
Apo Olayının Perde Arkası
Abdullah Öcalan'ın yakalanışının ve sonrasının belgeler ile anlatımı
2009

33 Kurşun
33 Kurşun
33 erimizin şehit edildiği katliamın tanıkları anlatıyor
2008

İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşanın gizli raporu 75 yıl sonra ortaya çıktı
2007

Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
1. Kuzey Irak Harekatı'nn Öyküsü
2007

Devletin Derinliklerinde
Devletin Derinliklerinde
Belgelerle Sususrluk'un perde arkası
2002

Madalyalı Mahkum
Madalyalı Mahkum
Korkut Eken Olayı
2007


twitter.com/saygi_ozturk
tr.linkedin.com/in/saygiozturk
facebook.com/saygiozturk

Saygı Öztürk Kimdir

webmaster Site Haritası

© 2018  www.saygiozturk.com I www.saygiozturk.net Saygı Öztürk kitapları ve yazıları