Saygı Öztürk

 

Gazeteci Yazar
SAYGI ÖZTÜRK


Saygı Öztürk > Hakim, güç odaklarının karşısında Herkül gibi güçlü olmalı…
6/3/2018

Hakim, güç odaklarının karşısında Herkül gibi güçlü olmalı…

Yargıtay'ın kuruluşunun 150. yıl dönümü; sempozyum, yeni hizmet binasının temelinin atılması ve bu akşam da “onur gecesi”yle kutlanacak. Fetullahçı yapıların yargıyı ele geçirme planı ve kumpaslarına yıllarca seyirci kalındı. Bugün 4 bin 500 civarında hakim, savcı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu oldukları gerekçesiyle meslekten atıldı, kimisi tutuklandı. Yargılamaları devam edenler olduğu gibi, hâlâ iddianameleri hazırlanmayan da tutuklu yüzlerce eski yargı mensubu bulunuyor.



Yargıdaki bu büyük boşalmadan sonra bugün hakim ve savcıların yüzde 47'si iki-üç yıllık yargı mensuplarından oluşuyor. Terör örgütü bağlantısı nedeniyle bu kadar hakim ve savcının tutuklanması, meslekten çıkarılmasını batılılar da hukukçular da anlamakta güçlük çekiyor. Çünkü, olayın siyasi ayağını gündeme getiremiyorlar.

YANLI VE KÖTÜ NİYETLİ HABERLER

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 8 Aralık 2017'de Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından kabul edilen “Etik İlkeler” oluşturduklarını belirtiyor ve bundan sonra da “Şeffaflık Bileşeni” kapsamında Yargıtay ile medya arasındaki ilişkileri gözden geçireceklerini kaydediyor. Cirit davalarla ilgili haberlere bakışlarını da şöyle açıklıyor:

“İstanbul bildirgesinde, hangi davaların kamunun dikkatine getirileceğine ve haberin nasıl duyurulacağına karar verme özgürlüğü ve adalet sisteminin örgütlenme ve işleyişini eleştirme hakkının basına ait olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan, davalar hakkında yanlış veya sansasyonel haberlerden yargı sistemi iyi etkilenmiyor. Bazen, yanlı veya kötü niyetli haberler yapılması halkın yargıya olan güvenini olumsuz etkileyebiliyor.”

ETKİLEYECEK YORUMDAN KAÇININ

Cirit, Yargıtay etik ilkelerinin hem yargı mensupları hem de görev gereği iletişim içinde oldukları kişiler bakımından bir “Mesleki davranış kılavuzu” özelliğini taşıdığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Etik ilkeler, önümüzde olan ya da önümüze gelmesi muhtemel olan davaların süreçlerinin adil olma niteliğini veya sonuçları etkileyecek yorumlardan kaçınmamız gerektiğini düzenliyor. Hâkimlerin siyasi niteliğe bürünmüş, çekişmeli tartışmalara aleni olarak katılmaktan ve görüş bildirmekten kaçınmalarını öngörüyor. ‘Hakim, esas olarak verdiği hüküm ile konuşur' şeklinde bir düzenlememiz var. Buna benzer mesleki davranış kuralları da mevcut. Bunlara uymak bizlere düşen bir yükümlülük. Yargıtay mensupları olarak, bu konuda kendimizi eğittiğimiz gibi, basın mensupları da dahil olmak üzere, toplumda bu konuda bir bilinç oluşturmamız da gerekiyor.”

BAŞKANA GÖRE BAĞIMSIZLIK DURUMU

Türkiye'de yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı sıkça dile getiriliyor. Yargıtay Başkanı Cirit, bu önemli konu hakkında şunları söylüyor:

“Yargı bağımsızlığı önem verdiğimiz bir durumdur. Ne bizlere ne de dairelerimize herhangi bir telkin, talimat, herhangi bir talep şu ana kadar gelmemiştir. Yargı bağımsızlığının olmadığı ifade edilmekte bu olgu üzerinden eleştirilmekteyiz. Ben de Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve en son anayasa değişikliği yargı tarafsızlığının en iyi şekilde yapıldığını görmekteyim. Bunun aksini iddia edenlere de bunu ispatlamalarını söylüyorum. Ben 3 yılıdır Yargıtay başkanıyım, ondan önce uzun yıllar ağır ceza mahkemesi başkanlığı, Yargıtay üyeliği, daire başkanlığı yaptım. Bu süre içerisinde bize herhangi bir telkin talimat gelmemiştir.”

“HAKİM, HERKÜL GİBİ GÜÇLÜ OLMALI”

Cirit, gittiği ülkelerde de “Yargı bağımsızlığı konusunda herhangi bir sıkıntımızın olmadığını” ifade ettiğini belirtiyor ve açıklamasını şöyle sürdürüyor:

“Türkiye'de yargı bağımsız ve tarafsızdır. Hiçbir merciden talimat ve emir alamaz. Hakimler, güç odaklarına karşı Herkül gibi güçlü olmalıdır. ‘Güç odağı' derken bunun siyaseti de var, ekonomik bakımdan güçlü olanı da, yeraltı dünyasına, birçok baskı grubuna karşı bağımsızlığını ifade ediyorum.”

O YARGILAMALAR YENİLENİR Mİ?

FETÖ'cü oldukları gerekçesiyle meslekten atılan, tutuklanan hakimlerin verdikleri kararların yenilenip yenilenmeyeceği de sıkça gündeme getiriliyor. Bu konuda Yargıtay Başkanı şunları söyledi:

“Bunların verdiği kararlarla ilgili bize binlerce dilekçe geldi. Gerçekten bunlardan bazılarında insanların üzerine çöküp ellerinden paralarını aldıkları, oradaki küçük ilçelerdeki davaların da buraya kadar geldiğini, takip edildiğini ve istedikleri sonuçları aldığını maalesef gördük. Onun için yargıya güven düştü. Yargılamanın yenilenmesi müessesi vardır. Çok sancılı bir süreç. Şu anda biz zararın faturası nedir, zarar nerdedir diye bakıyoruz. Türkiye'de belli bir mücadele yürütülüyor ama yurtdışına gittiğimizde karşımıza hep bunlar çıkıyor. Kamu diplomasisi ile birlikte bunların önüne geçmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

“ABD'DE YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL”

Ülkemizde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan ve ABD'den ülkemize iadesini istediğimiz Fetullah Gülen'in durumu sorulduğunda, Yargıtay Başkanı Cirit'in cevabı şöyle oldu:

“Bir sürü suçlar işleyen bu örgüt başının iade edilmemiş olması olayın çok farklı boyutları olduğunu göstermektedir. Ama diyorlar ki ‘ABD'de yargı bağımsız.' ABD'de yargı bağımsız değil.”

“FETÖ DAVALARI SULANDIRILMAMALI”

Devam eden FETÖ davalarında bazı kişilerin menfaat sağladığına ilişkin yaygın iddialar hatırlatıldı. Kendilerinin de kulağına bu tür iddialar geldiğini kaydeden Cirit şöyle devam etti:

“Bunlar söylenti mi, yoksa olgu mu bunlar değerlendirildikten sonra bir bir sonuç çıkarılabilir. FETÖ ile mücadele yapabilmeniz için bunun sulandırılmaması gerekir. Sulandırma konusunda değişik Saiklerle, faktörlerle olayın asıl ele başısının dışarıda olması, olayda çok daha geride olan belki sadece birkaç toplantısına katılmış olanların içerde olması tabi bir zafiyet meydana getirebilir.”

SORUNUN MUHATABI HSK'DIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında hakimlerin baskı altında tutulduğuna ilişkin bir belge göstermişti. Başkana bu hatırlatıldı. Cirit şöyle dedi:.

“Kılıçdaroğlu'nun sözlerini basından öğrendim. Buna bir anlam veremedim. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekilimiz Sayın Mehmet Yılmaz'a meseleyi sordum. Tabi o iddianın muhatabı ben değil, HSK Başkanıdır. HSK Başkanı, hakim ve savcıların teminatı, onların yargılamalarının teminatı için böyle düşündüklerini söyledi.”

Şeffaf kimliğiyle tanıdığımız HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, bu önemli iddia konusunda sessiz kalmamalı ve gerekçeleriyle Kılıçdaroğlu'nun iddiasını cevaplandırmalıdır. Ana muhalefet partisinin genel başkanının yargıya bakışı böyleyse, varın gerisini siz hesaplayın…

GELELİM SEÇİM YASASINA

Seçim Yasa Teklifi'nde hukuka aykırı bir şey bulunup bulunmadığına ilişkin soruya Yargıtay Başkanı şu cevabı verdi:

“Uzun yıllar seçim hakimliği yaptım. Yargı etik ilkemize göre, hakimlerin siyasi nitelikte çekişmelere, tartışmalara aleni olarak katılmaktan ve görüş bildirmekten kaçınmalarını öngörüyoruz. 150 yıllık bir Yargıtay, Yüksek Seçim Kurulu'nu ulu orta tartışma ortamına çekip de bunların yıpratılmasını da doğru bulmuyorum.”

Günümüzde bazı olayların hakim önüne çıkmadan arabuluculuk ve uzlaşma yoluyla çözümlenmesine de büyük ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Yoksa, yargı bu yükün altında ezilmeye devam eder.

Facebook'ta paylaş    Twitter'da paylaş



Saygı Öztürk > Hakim, güç odaklarının karşısında Herkül gibi güçlü olmalı…

Diğer Yazıları:
31/12/2019 “Vatan toprağı işgal altındayken”
29/12/2019 Ankara’da coşku, bizde hüzün vardı
27/12/2019 İslami bankada olmayanlar bizde başladı
25/12/2019 Kulelerde, FETÖ araştırmasını MHP istemiş
24/12/2019 Her olayın altından aynı kadın çıkıyor!
22/12/2019 Kanal İstanbul gerçekleri
20/12/2019 Özkök: FETÖ’ye hep dikkat çektim
18/12/2019 17 yıldır ödenmeyen namus borcu
17/12/2019 Eski vekiller de “çakarlı” olacak
15/12/2019 Skandal ihaleye, suç duyurusu
13/12/2019 İşte, Gökçek’in mal varlığı
11/12/2019 Vetonun ardından geleceklere bakalım
10/12/2019 Bunlar yapılmadan mücadele olmaz
  8/12/2019 İhalede 88 milyon lira farkın bir anlamı yok…
  6/12/2019 O veto edildi, ya diğer yasa?
  4/12/2019 Onca konutun parası kimin cebinde?
  3/12/2019 Bakan, Öksüz için ne söylemek istedi?
27/11/2019 O sanık, son güne kadar müdürdü
26/11/2019 Kadın öğretmenlere mezarlık görevi!
24/11/2019 Yavaş ne yapsın! 100 bin iş başvurusu 12 bin görüşme talebi
22/11/2019 Karar: Gökçek’in mal varlığı araştırılacak
20/11/2019 HDP, önemli bir karar aşamasında
19/11/2019 Hukukçuların sınavına besmeleli hazırlık kitabı
17/11/2019 Acı tablonun sorumlusu…
15/11/2019 Pes doğrusu! Bakanlık, öğretmenleri icralık etti


 


..:: KİTAPLARI ::..

Vali Bey Refik Arslan Öztürk ün hayatı
Vali Bey
Hem ağladım hem Yazdım. Efsane Vali Refik Arslan Öztürk
2021


Alaattin Çakıcı
Alaattin ÇAkıcı
Siyasette Bürokraside Cezaevinde
2020


Menzilk Tarikatı
Menzil - Bir taritkatın iki yüzü
Gittim gördüm ve yazdım.
2019


Hayalet İmam Adil Öksüz
Hayalet İmam
Darbenin Görünmeyen Adamı Adil Öksüz
2019


Kripto üçgeni fetö
Kripto Üçgeni
Yakın tarihin bilinmeyenleri ve FETÖ
2017


Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010


Kod Adı Mürted Tanıklar ve belgeler ışığında 15 temmuz
Kod Adı Mürted
Tanıklar ve Belgeler Işığında 15 Temmuz
2016

Balyoz'da Kumpas

Balyoz'da Kumpas
Belgeleriyle Balyoz Davası ve Sonrası
2014

Örgüt Pazarı

Örgüt Pazarı
Sağ-Sol Örgütler, Kürtçülük ve Tarikatlar
2013

Belgelerle 28 Şubat

Belgelerle 28 Şubat
Dünü ve bugünü ile 28 Şubat
2013

Son Babalar
Son Babalar
Türkiye'deki yeraltı örgütlenmesinin değişen yüzü, değişen kimlikleri...
2011

Okyanus Ötesindeki Vaiz fetö kitabı
Okyanus Ötesindeki Vaiz
Çok gizli damgalı raporların ışığında MİT-Emniyet-Yargı üçgeninde Fethullah Gülen Gerçeği
2010

MGK
MGK
28 Şubat'ta kapalı kapılar ardında neler yaşandı. Belgeleriyle bu kitapta..
2011

Taşeron Mesih
Taşeron Mesih
Mehmet Ali Ağca’yı belge ve bilgilerin ışığında daha yakından tanıyacaksınız
2010

Ölüm Kuyuları
Ölüm Kuyuları
İddiadan gerçeğe Şemdinli olayları
2009

Belgelerle Ergenekon
Belgelerle Ergenekon
Herşey Ümraniye'de bulunan bombalarla başladı..
2008

5-6-2 Tamam Reis
5-6-2 Tamam Reis
Kırcı, Ağca ve bir dönemin cinayetleri
2008

Apo Olayının Perde Arkası
Apo Olayının Perde Arkası
Abdullah Öcalan'ın yakalanışının ve sonrasının belgeler ile anlatımı
2009

33 Kurşun
33 Kurşun
33 erimizin şehit edildiği katliamın tanıkları anlatıyor
2008

İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşa'nın Kürt Raporu
İsmet Paşanın gizli raporu 75 yıl sonra ortaya çıktı
2007

Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
Sınır Ötesi Savaş'ın Kurmay Günlüğü
1. Kuzey Irak Harekatı'nn Öyküsü
2007

Devletin Derinliklerinde
Devletin Derinliklerinde
Belgelerle Sususrluk'un perde arkası
2002

Madalyalı Mahkum
Madalyalı Mahkum
Korkut Eken Olayı
2007


twitter.com/saygi_ozturk
tr.linkedin.com/in/saygiozturk
facebook.com/saygiozturk

Saygı Öztürk Kimdir

webmaster Site Haritası

© 2018  www.saygiozturk.com I www.saygiozturk.net Saygı Öztürk kitapları ve yazıları